Pages

September 26, 2010

BETUL KE INI CINTA?

salam semua readers;
lama sungguh aku tak update tulisan terbaru aku;
cerita kali ni berkisarkan kisah oleh seorang teman yang paling hampir dengan aku;
.
cerita bermula;
.
pagi tu, seperti biasa R masuk office rutin harian;
 workstation yang kosong tu dah ada penghuni;
staff baru rupanya;
.
.
R buat tak tau, staff baru tu senyum dari arah work station dia waktu R  berjalan ke arah work station
dan  R tak sengaja dia terpandang,
staff baru tu senyum tengok R, dan R balas senyum dan secara tidak sengaja lagi;
jantung R tukar kelajuan;
berdebar-debar;
(kredit:weheartit);
.
R rasa lain macam bila tengok staff baru tu;
R rasa sejuk hati bila staff baru tu senyum;
R monolog sendiri, jangan nak menggatal "kau dah ada P", dia dah cukup baik;
biasa la hati sentiasa menggoda;
R biarkan je perasaan tu berlalu;
(kredit:weheartit);
.
.
lepas berhempas pulas buat segala kerja yang tertunggak;
lunch time;
macam biasa R, T dan W akan lunch sama-sama,
dekat kedai makan betul belakang office mereka;
.
tapi hari ni, mereka dah jadi berempat
R, T, W dan staff baru tu;
staff baru yang buat R hampir heart attack,
 sebab tiba-tiba jantungnya bertukar kelajuan bila nampak dia senyum pagi tadi;
dan mulai saat itu R, T, W dan staff baru tu;
staff baru tu namanya L;
.
.
masa berlalu pantas dah masuk 7 bulan kerja sama office dengan L;
R dan L makin rapat, macam mana R rapat dengan T dan W;
R, T, L dan W adalah sahabat karib;
apa yang pernah singgah dalam hati  R dengan L dah lama dia lupakan;
(kredit:weheartit);
.
P adalah teman jiwa R;
R dah buat keputusan;
.
cerita tentang p;
apa yang berlaku setiap inci tak penah R sorok dari P;
meskipun jarak beribu kilometer memisahkan R dengan P;
dan R sentiasa percayakan P;
(kredit:weheartit);
.
L sendiri tau R dah ada P;
R memang tak pernah nak selindung apa-apa;
.
.
tapi semenjak dua menjak, P semakin jauh;
T dan W sentiasa jadi tempat R bercerita;
bukan R tak mahu bercerita dengan L;
tapi, T dan W lebih kenal dia sebelum L;
.
akhirnya, R dapat tahu  alasan kenapa P makin jauh;
yep;
betul;
orang ketiga;
P ada lelaki lain;
.
.
R memang tak sanggup nak lepaskan P;
tapi hati siapa tak sakit;
P mintak R lepaskan dia;
R lepaskan lepas P bila dia dah cuba macam-macam ikhtiar untuk pulihkan hubungan mereka;
(kredit:weheartit);
.
R pegang dengan kata;
kalau ada jodoh tak kemana;
.
hari terus berlalu, R masih macam dulu;
bezanya tanpa P di sisi;
.
R, dan L makin akrab;
macam biasa, L sentiasa jadi penguat semangat R;
.
tapi seriously, L memang tak tau yang, R dan P dah takde apa-apa;
.
.
masa terus berganti lagi, bayang P sedaya upaya R tepis;
tapi, hatinya masih lagi berbaki sayang pada P;
dan R cuba jadi pencinta yang paling setia;
walaupun. ramai yang nak dekati dia;
.
.
cerita tentang L;
dia memang sangat baik dalam hidup R;
pernah juga T dan W mengusik bahawa R dan L memang secocok;
dan selalunya, R akan gelak dan L tersipu-sipu;
.
.
semakin lama, L makin memenuhi setiap ruang hidup R;
.
dan sekali lagi, pagi macam setahun tujuh bulan lepas;
R masuk office seperti biasa, dan dia akan sentiasa lalu depan work station L;
.
.
pagi itu, sekali lagi dia nampak senyuman yang pertama kali buat dia berdebar-debar;
senyuman yang telah buatkan setahun tujuh bulan lepas jantung dia bertukar kelajuan mendadak;
.
kali ni R monolog sendiri lagi
cuma berbeza skrip;
kau kena hargai peluang yang ada depan mata;
.
R cuma tersedar bila T tepuk belakang dia;
dan work station tu rupanya dah kosong;
R berlalu ke arah workstation dia;
dan skrip monolog diri itu sentiasa lekat di kepala;
.
.
petang tu, balik dari office, R, T, dan W;
lepak-lepak, L kena balik cepat hari tu;
ada hal katanya;
.
.
ni la peluang R, dia cerita tentang pekara setahun tujuh bulan lepas;
dan apa yang berlaku hari ni;
.
T dan W menggeleng tak menggangguk tak;
dua-duanya senyap;
macam takde perasaan;
.
setengah saat berlalu, akhirnya T bukak mulut dulu;
R, tak kan baru sekarang kau nampak;
aku dah sedar kau pasal kau dengan L dah lama dah;
yang W mengiyakan tak habis-habis;
.
T dan W memang dari dulu selalu mengusik dia dengan L;
tapi  sungguh R tak sedar, rupanya persahabatan ni dah jauh tergelincir;
.
dia tau dia memang rapat dengan L;
tapi kalau boleh dia tak nak rapat itu bertambah dan kurang;
dia selesa dengan kata rapat itu;
dan lebih tepat sahabat rapat;
atau segala sinonim yang seerti;
.
tapi T dan W selalu cakap;
kalau kau kawan je dengan L;
(kredit:weheartit);
.
 takkan kau sanggup hantar dia ubat batuk walaupun waktu tu kau cuti bila dia cakap dia batuk;
.
takkan kau sanggup teman dia dan hantar dia balik sampai depan pintu rumah bila dia kena kerja lebih masa;
.
takkan kau dengan dia bergaduh sebab payung, sebabnya kau nak bagi payung kau dekat dia sebab dia tak bawak payung hari tu dan kau redah hujan lebat;
(kredit:weheartit);
.
dan satu hari tu bila L datang office dengan baju basah kuyup, kau sanggup bagi jaket kau dan hantar dia balik rumah untuk tukar baju walaupun kerja dekat office berlambak;
(kredit:weheartit)
.
banyak benda lagi;
kau fikirlah;
hargailah;
itu T dan W cakap;
ringkas dan maksud itu cukup mendalam;
.
.
esoknya, R tanam satu semangat dalam diri;
dia kena buang segala perasaan yang dah mula bertapak dalam hati dia;
ataupun hati L sendiri;
R sanggup digelar lelaki paling kejam;
sebabnya dia tak lagi bagi harapan;
.
dia tak nak pekara yang sama berulang lagi;
.
R terus terang, dengan T dan W apa yang dia nak buat;
R nak jauhkan diri, dari L;
biarlah dia tak mahu ada lagi insan yang terluka;
.
sebabnya dia tahu, hati yang terluka memang sangat sakit;
(kredit:weheartit);
.
minggu demi minggu, hubungan R dan L makin renggang;
tapi, hati R pada L makin dekat;
makin dia cuba buang rasa itu, makin dia kuat terlekat;
.
T dan W dah puas nasihat R;
tapi L memang serius cool;
dia masih macam dulu, macam tak da apa-apa yang jadi;
cuma R yang makin menjauh;
.
.
minggu itu, L cuti;
isnin, selasa, rabu, khamis;
L langsung tak masuk office, T dan W tak cakap apa-apa langsung;
walaupun, R dan L dah tak macam dulu;
tapi sekurang-kurangnya dia masih nampak L;
bila dia tanya T dan W memang tak nak cakap langsung;
office mate yang lain pun, boikot dia agaknya;
.
.
R tunggu hari esok,mana tau esok L datang;
.
dan esok L masih tak datang;
.
R memang rasa kekurangan;
.
orang cakap menunggu itu memang satu penyeksaan;
dan itu memang satu penyeksaan dalam hidup R;
.
petang jumaat tu, dia tambah resah;
bila dia pandang work station kosong tu makin  menyesakkan fikiran;
(kredit:weheartit);
.
.
R tau dia rindu senyuman itu;
(kredit:weheartit);
.
seminggu ini tempoh paling lama dia pernah alami;
.
.
dia tau dia perlu buat keputusan;
dia dah tau apa yang perlu dia buat;.
.
.
.
kampung R;
suara ayah R di hujung talian naik satu tangga;
.
ayah R: "kau biar betul ni bukan main-main ni"(nada terkejut);
KL:
"betul ayah, kalau boleh esok jugak"(nada bersungguh);
soal hidup saya ni;
.
kampung R;
"ye lah, tak menyempat, esok ayah datang KL;
.
KL;
"terima kasih ayah"'
R senyum;
.
.
R tau ni keputusan dia patut ambil;
ini la sebetulnya;
.
.
petang sabtu;
rumah L;
.
otak mula berputar;
kerja dekat office sure menimbun;
dah seminggu dia tak masuk kerja;
demam campak punya hal;
macam mana la agaknya R, lama sungguh dia tak jumpa;
sejak akhir ni, R selalu mengelak;
mereka dah tak macam dulu;
.
dia sendiri tak tau apa yang dah jadi;
tapi dia sungguh rindu dengan R;
dia rindu R sebagai seorang kawan yang paling dekat dengan dia;
sungguh pun pernah rasa itu tersimpang dari landasan sebenar;
dia cuba untuk perbetulkan dan kembali pada paksi itu persahabatan itu;
(kredit:weheartit);
.
dia tau yang R dah ada P;
dan dia tau R memang seorang pencinta yang setia;
dan dia akur;
suka tak semestinya memiliki kan?
(kredit:weheartit);
.
fikiran dia cuma berhenti melayang bila dia dengar dari dalam bilik riuh rendah;
 riuh-rendah;
pintu bilik di kuak perlahan;
dia nampak muka yang dia tak berapa kenal;
mungkin kawan emak agaknya;
usai bersalam dia masuk dalam bilik;
.
.
handphone L menjerit minta di angkat;
R?;
(kredit:weheartit);
.
lama betul nombor ini tak masuk dalam received call register;
.
dia angkat call itu, apa-apa pun jadi mereka masih lagi sahabat;
.
suara dari hujung talian bergetar, R hanya mendengar setia;
hampir terjatuh handphone dari pegangan dia bila dia dengar apa yang R cakap;
dia tepuk pipi beberapa kali;
dia bermimpi ke?;
(kredit:weheartit);
.
.
.
pagi isnin itu, R masuk office macam hari biasa;
dia masih perlu lalu depan work station L;
(kredit:weheartit);
.
R nampak L senyum lagi, senyum yang masih sama macam pertama kali dia nampak L;
senyum yang tak pernah berubah;

.
yang berubah cuma kini L dah dua hari jadi tunang R;
dan tiga bulan lagi R tak perlu lagi nak tunggu ke office untuk nampak senyum itu;
sebab tiga bulan dia akan nampak senyum itu setiap kali dia bangun pagi;
(kredit:weheartit);
.
dan memang betul ini cinta :);
(kredit:weheartit);
.
.
sekian;
.:.wassalam.:.

nota kaki;
jangan lepaskan peluang yang dah ada depan mata :);
sebab tak semua cerita berakhir dengan happy-ending :);
(kredit:weheartit);

20 comments:

Aku Mezashi said...

dh bleh buat cerpen pendek...

Anonymous said...

sweettttttttttttt...suke2 amin..moga kekal ke akhir hayat..hehe

paradoks hati said...

@anoymous: thanks :);
insyallah :)'

@aku mezashi:lebih kurang cm tu. tp sy lebih suke mengekpresi kan my writing mcm ni :)

Tomato Gurl's Life said...

semoga bahagia..cik tom pun nak happy ending..huk3~

paradoks hati said...

@ciktom:hehe..thanks :);
sy doakan cik tom dpt happy ending;
sy pun cr happy ending gak :)

Farien said...

so....sweets... i like it! =)

paradoks hati said...

@farien: thanks a lot dear :)

yayalya said...

moga berkekalan, kalo itu jodohnya tak salah utk diteruskan? cuba utk terima dan hargai sebaik mungkin. :)

tiha said...

romantiknya...cair ati aku...^^,

tikusdalamlab said...

perghh. terbaek laaaaaa. bangga gua punya kwan macam lu :))

armouris said...

info tentang demam campak di SIHAT SELALU - Demam Campak Berjangkit

ciput azny said...

betol.grab da chance! :)

Solihin Zubir said...

moga berpanjangan jodoh..
terimalah dirinya seadanya..

.:padie_eyla:. said...

swit setori.! i like.! hee~

*cimOt* said...

aq sukerrrrrr citer ni..membuatkan aq tros menghargai si dia..

ReD PRiNCeSs said...

kalau dah jodoh tak ke mana...Alhamdulillah ada gak orang pandai menghargai peluang...thanks for sharing...;)

pelangi said...

owhhh entri terpanjnag tok,

*cimOt* said...

hola sista!!u've been tagging..check it out yawww..

http://akupunyepasalaaa.blogspot.com/2010/09/apo2-yolah-next-top-icon.html

paradoks hati said...

@yayalya:harapnya begitu..Amin :)

@tiha: :);

@seb: haha..isk..malu caye **blushing**

@armouris: okay..thanks

@ciput: yep..it should be like that :D

@solihin: Amin

@padie:thanks dear :);

@cimot:thanks ye :D, okay, insyallah sy buat :D

@redprincess:welcome..:D

@pelangi: haha..:);

S.R.S.B said...

mengimbau nostalgia hee ;)
gud job dear...