Pages

October 06, 2010

MENJADI MANUSIA SINGLE;

salam readers;
tergerak pulak aku nak tulis entri ni;
.
.
.
bila orang tanya macam mana ko boleh tahan kan takde bf?;
permulaannya, aku boleh cakap, 
bukan senang kot nak bertahan jadi macam ni ,
.
.
sedar tak sedar, dah masuk setahun sepuluh bulan aku single = means takde bf la;
dah dekat cecah dua tahun;
.
aku penah fall in love;
(kredit:weheartit)
.
.
hoho, tp it comes once;
.
aku pun tak penah rasa, apa erti berpasangan sebenarnya;
.
lebih tepat sepanjang, almost setahun lebih aku berpasangan dengan ex-bf;
aku memang tak penah rasa pun yang kita orang deadly serious in love;
.
aku kat sini (borneo), dia kat pantai timur;
waktu tu pun dia kerja dekat laut;
call pun, jarang;
SMS boleh bilang dengan jari kot;
(kredit:weheartit)
.
tapi aku tak kisah pun;
sebab aku bukannnya jenis nak kena 24-jam dengan dia;
asalkan dia setia;
tu yang penting;
.
.
tapi tu la, entah macam mana;
dalam macam tu, boleh la pulak dia ada orang lain;
(kredit:weheartit)
.
sapa tak bengkak, eh;
sedih la jugak, nak-nak kita punya la setia gila;
dan aku memang skema follow semua rules jangan curang dengan pasangan;
tapi akhirnya jadi macam tu gak;
.
dah lepas tu, malas nak kenang;
.
.
adei, dah melalut pulak aku;
emosi tiba-tiba;
.
.
menjadi manusia yang single, 
memang seronok;
tak payah nak kena inform kita dekat mana;
tak payah ada orang larang nak kawan dengan sapa;
kalau duk rumah memang aku top up sebulan sekali je;
kadang-kadang hp jatuh bawah katil pun malas nak ambik, dua tiga hari aku tak ambik;
tak rasa terkongkong;
bebas je nak admire sapa-sapa tanpa nak fikir kita berlaku curang dengan dia;
tak payah ingat besday dia;
pendek kata, seronok la;
(kredit:weheartit);
.
.
tapi bila pandang kiri-kanan;
bila dah sampai tak tau nak bagi hadiah kahwin apa dekat kawan;
bila tengok member tukar relationship status, pada in relationship, married, engaged;
(kredit:weheartit);
.
aku rasa, sampai bila eh macam ni;

aku pernah jugak cakap dengan kawan aku;
aku okay je kalau single;
tapi kawan aku cakap fitrah wei;
.
dia cakap lagi;
dah-dah la tu berangan, cukup-cukup la;
kalau nak orang macam ashton kutcher memang tak dapat nya;
huhu;
(kredit:google);
.
.
penah jugak orang cakap, aku ni memilih sangat;
.
bukan memilih eh, aku nak cari soul mate bukan untuk sehari dua;
(kredit:weheartit);
.
.
.
konklusi yang aku boleh buat, jadi manusia single tak de seteruk mana;
sampai masa nanti kalau dah ada, jodoh;
insyaAllah ada tu;
.
The hardest part of the betrayal is not the pain you feel because of the lies. It's when the time comes that you meet people with good intentions, you cannot manage to trust anymore because you're too scared to take the chance again;
(kredit:google);
.
.
sekian;
.:.wassalam.:.

nota kaki;
to be continued...;

57 comments:

SitiMashitahSaidin said...

single is simple.. :))

Cikgu Nurin said...

berpasangan tak semestinya bahagia..bahagia dicipta oleh kita sendiri,bukan ditentukan oleh siapa siapa dan bagaimana bentuk bahagia,hanya kita yang tahu...apa yang menjadi kebahagiaan kita,tak semstinya bahagia untuk orang lain,dan apa yg bahagia pd org,tak semestinya bahagia pada kita...

cKyN WaN said...

so true! hehehe penah jugak bercinta n penah jugak putus. bile putus kt tgh jalan tu dah rasa malas sgt nak terikat ngan mana2 komitmen. rasa letih. tapi tak siapa jangka bile another love tu nk dtg blk kan.

lagipun jodoh di tangan Tuhan.

sampai masa insyaAllah ada la tu hehe

misz myza said...

xpe.. sementara masih single ni.. nikmati hidup single dgn enjoy nye... Simpan duit ke.. hehehhee..

Yanie J said...

darl..yanie pn da setaun single.trus trang dah keciwa habis.mne x nye sepenuh hati ni jujur n ikhlas mnerima dia,last2 dia tgl mcm tu je...sakit sgt.

cik elina said...

baru seminggu pegang title single.
harap harap better dari dulu.
:)

haidi takeAfoto said...

salam...emm pnh gak ase cmtu dulu..at 1st mmg ase unyi, jeles ngn kapel2 lain..weekend sume kuar dating kite xde teman nk dating..so duk umh lyn cd jer..tp skg ni ok dah...dah biasa..just find a hobby..sib baik skg dah ade cik nikon tercinta..biarla jodoh tu dtg sendiri...bg sy la..tp ade gak ckp klu xusaha mane nk dpt jodoh..ntah ler....heheh

Affan Ruslan said...

serius best jadi single.
masalah kurang.
kalau isteri lain cerita, kalau gf/bf ni tak bgs. sebenarnya takde beza pun kalau ada bf/gf, batasan tetap sama.

@mashitah: betul tu

paradoks hati said...

@mashitah: yep, single is simple :D

@cikgu_nurin:yep..betul tu :D

@ckyn wan: yep..insyallah kalau smp masa ada la tu :)

@misz myza: haha.tu la leh smpn duit dulu..huhu

@yanie j : tu la selalu mcm tu, tp ape-pe pun sabar okay :)

@cik elina: semua yg berlaku ada hikmahnya, insyallah ada lg yg terbaik tu :)

@haidi: haha..tul tu en.haidi, kalo tak usaha mmg tak dapat.ala..ada gak cik nikon, sy tak dapat lagi nak beli cik nikon..tgh berusaha mendapatkannye..hehe

@affan:yep..betul tu :D

ReDPRiNCeSs said...

totally agree...kdg2 jeles gak kan tgk kengkawan sumer berteman...tapi what's the point for being in a relationship just sebab tak nak being alone...kan... let's believe that true love is for those who's waiting...;)

p/s: suka ayat ko "soul mate bkn tuk sehari dua..."...

:: m!3yr4h_nAnEA :: said...

xpe la 2...
mgkin nnt ada la jodoh kamoo..
hee :)

paradoks hati said...

@red princess: erm..hehe..tu la itu yg apa aku rasa, bile dh tahap macam ni rasa, what point untuk suka. honestly biarlah aku nak benda tu ever lasting, smp aku mati. hehe..it just appear in my mind :)

@mi3yr4h: haha..Amin :)

Solihin Zubir said...

tak mati pon x kapel..
bercinta lpas kawen lbey nikmat n lbey afdhal..
ada jodoh x kemana.. xyah risau la.. =)

paradoks hati said...

@solihin: haha..mmg le..adeii..hehe...:); sy okay je :);
i use to be mcm ni..:)

HaNTwO said...

hahahaha ade ke istilah bercinta pas kawin?? yang pokcik tau budak2 skrg lagi terer bercinta..single tu memang simple tapi berdua lebih baik...

paradoks hati said...

@hantwo: ade lg en.hantwo. still ada lg yg becinta lepas kahwin. cume populasi tu mmg dah tak bape nak byk.heee..erm...sy pun nak berdua lebey baik :)..heee.ee

Nurul Kornain said...

saya rasa ada masalah hati la paradoks. saya sudah single selama 5 thn. saya dah mamai. dah x tau ape perasaannya fall in luv. owh.

paradoks hati said...

@nurul kornain:erm..5thn?uish lame tu..hehe..sy ni dh dua tahun pun memang dh lama mamai..takpe,ti tau gak perasaan tu :)

cintatehO said...

sbr...kalau ade jodoh x kemana. yg lps 2 biakn, mgkn akn dpt yg lbh baik dr sblm ni...

Nur Hawa Mohd Zin said...

cousin awe tak pernah ada couple..tapi ramai minat dia..sampai dia pening...huhu....sebab boys tu annoying jerk...tak pe lah...jodoh akan datang..mgkn si dia tengok awk dari jao

nia said...

relax sudah...klu couple xkawen pun xguna gak bek single...huhuhu

little_teddy said...

ish ish ish...sedih juga jadi manusia ni kan?Yelah...bercinta bagai nak rak tiba-tiba tak jadi jugak...Aiseyyy...bukan la nak kata apa,tapi sedih juga nengok tuan TP tuh...minah tu bercinta 7 tahun tuh!Tetiba mamat tuh nak putus...gara-gara kenal awek yang tak SEDAR diri tuh dalam FACEBUK jek...frust tonggek gila la tuan aku tuh...huuu...Sabarlah manusia manusia ekk..
Setiap yang berlaku pasti ada hikmah nye..tak gitu.Tak pun layan novel EPL.(Dok intai tuan nya novell...haram tak paham BAHASA INGGERIS!)hu hu hu hu.

paradoks hati said...

@cintateho:hehe..okay, je skang ni..:); dh lame dh berlalu pun sume tu..hidup mesti di teruskan..:)

@hawa: haha.harapnya macam tu,mane tau kan..Amin :)

@nia: :)

dandelion kiss said...

SERONOK BACA TANG HANDPHONE JATUH BAWAH KATIL TU. EVEN SAYANG HANDPHONE, TAPI TARUK JAUH-JAUH JE KALAU DK LAH... SAMPAIKAN BILA SCROLL CONTACT LIST, DAH TAK TAU NAK SMS/CALL SAPER. KEKADANG CALL MAK, ADIK-BERADIK.

SINGLE IS SWEET...SOMETIMES! =)

CHILL!

paradoks hati said...

@little tedy: siannye tuan teddy tu la, manusia leh berubah sekelip masa.sume benda ada silver lining. harap cik TP tabah okay :)

@dandelion:haha..mmg cite betul, leh je hp kt bawah katil..malas nak amek..sekali mak sapu bawah katil.ni hp sape ni..hadeii..hehe..haha.yg part contact list siyes btul :)..

mmg single is sweet :)

diana said...

nanti2 ade la yang sesuai untuk kamu..

paradoks hati said...

@diana: thanks kak :). Amin :D

zirconia said...

setuju di sini :)

paradoks hati said...

@zurconia: hehe :)

Annyss Azlan said...

single ok, cple pn ok..
kawen tros nak? hehe =)

paradoks hati said...

@anyss: haha..begitula sebaiknya..haha :)

lovelyadibah said...

cik paradoks hati~..sedeynyer..huu~..sabar ea..bercinta kerana ALLAH lebih bermakna dari bercinta kerana mengikut kehendak..

lagipun ok what hidup single..heee~..

i lawat u back:D

paradoks hati said...

@lovelyadibah:

hehe..thanks a lot..yep, betul tu..erm :)...haha..cerita lama dh tu..hehe..saje kenang balik..

thank u :D

hana nabihah said...

saya pernah single selama 6 bulan..
sebab ex bf sy ada gurl laen..
sy gn ex sy da lima tahun..
sy rasa buang masa saja.
tapi smpai sekarang macam ingat lagi kat dy :)
btw..skang sudah ada yang baru..
sudah setahun lapan bulan..

btw..single is totally fun !!

paradoks hati said...

@hana nabihah: erm..single mmg fun.tp tu la..smp bile kan..

hehe..btw..congrates, ti nak buat nasi myk jemput ye :)

ATikah Mustapa said...

hei girl..

jngan pikir sangat pasal benda ni..

memag betul jadi single lagi baik...xpayah pening2 kepala...kalu tak...nak g toilet pun kena bgtaw...

Allah dah tetapkan jodoh masing2...

sabar dan sabr..jdohmu akan muncul...

paradoks hati said...

@atikah

hai..
hehe..thanks :)
hoho..Amin :)

suhaila said...

single ok apa..hidup berdua lagi banyak benda nak pikir & masalah..I miss my single days..huhuh

paradoks hati said...

@suhaila

hehe..:)...

ProfHariz said...

Kita memang best.. Tapi kadang2 kita rasa cemburu dengan sekeliling kita.. Huhu.. Pada suatu ketika kita perlukan org yang mudah dan fahami kita.. Itu kepentingan ada pasangan

paradoks hati said...

@profhariz: heee...mmg pun. takpe, insyallah ade la kot satu hari nanti :)

Hali3isa a.k.a L3ha : SSA said...

couple bila dha bersedia itu lagik bek~

better single bila rasa masih nak menikmati kehidupan~

paradoks hati said...

@leha: :)

meo said...

yeah... cool...

paradoks hati said...

@meo: yeahh :D

seb said...

babe, i pernah di curang kan. but life must go on. i'm only a girl who always need a boy. woo. melamapau tak? tak kan? weeee :)

paradoks hati said...

@seb:erm.yep, life must go on.hehe..tak melampau pn, everybody got their own style..hehe.. :)
imy la seb :D

misyamissyou said...

mmg berdua lebih baik..tp single is ok ape..i'm enjoying being a single too..sangat suka quote bawah skali tu..it's so true..hmm

zmah said...

Single PAYAH lah....

paradoks hati said...

@misyamissyou: haha,kadang-kadang sebenarnye kita mcm tu.sy pun cm tu gak :)

@zmah:hehe :)

fara said...

Allah temukan kite dengan org yang salah dulu sebab die nak bagi kite org yg lebih baik! so jgnla putus asa k! :)

paradoks hati said...

@fara: hehe..thanks dear :)

MyraLove =) said...

best ke bercouple ni?hurm..saya belum lagilah terjebak.Walaupun org tgk saya ni mcm org in love je..but im still single.Entah..rasa mcm biase je..cuma kdg2..kdg2 je time tibe2 sangat sunyi..itu y terdetik =)

Biarlah masa menentukan segalanya..itu y saya pgg..insyaallah,akan datang seorang dia untuk hati ini =)(ayat sgt xleh blah..hehe)

paradoks hati said...

@myralove: sunyi tu biasa la..entahla nak cakap tak seronok. tipula. best :)..erm.hee..insyallah. pray for me too :)

MieZa said...

alah..single poon bahagia jugak =)
boleh kawan dengan ramai org =P tak de org nk mrh, huhu

MieZa said...

alah..single poon bahagia jugak =)
boleh kawan dengan ramai org =P tak de org nk mrh, huhu

paradoks hati said...

@mieza: heeee..yep :); setuju..:)