Pages

December 01, 2010

INI SERIUS;

salam readers;
.
.
kalau dah musim cuti confirm la aku ni jarang sangat nak bukak lappy;
.
selain lappy aku di monopoli oleh adik-adik aku untuk online, main game dan segala bagai;
.
entri ini bertujuan untuk aku mintak tolong pada korang semua bagi pendapat;
.
.
 tentang;
.
.
dslr;
.
.
aku memang dah lama bercadang nak beli dslr ni;
.
sekarang baru tengah bajet cukup, walaupun tak de la banyak mana;
.
.
aku memang minat dalam fotografi, selain adik aku yang jugak minat dalam bidang ni;
.
so aku rasa memang ini lah masanya untuk aku beli sebab projek akhir tahun aku pun melibatkan aku untuk 
aktiviti merakam video atau lebih tepat aku buat dokumentari sepuluh minit untuk projek akhir tahun aku;
.
pada permulaannya aku nak beli handycam, tapi bila fikir balik rasa tak berbaloi sebab aku cuma nak ambil video tu sepuluh minit je;
.
.
di sebabkan aku minat dalam fotografi dan ada dslr yang ada function rakam video, so aku decide nak beli dslr;
.
tapi aku memang sangat mentah dalam bidang ni, walaupun aku banyak buat reading, tengok video, dan tanya orang tapi banyak benda aku masih tak faham;
.
aku ada short list kan beberapa jenis yang sesuai dengan bajet aku tapi sampai sekarang aku tak dapat nak buat pilihan dan aku amat kekurangan kefahaman;
.
so aku harap pada yang faham tolong aku tambah pemahaman, cadangan, kritikan, ataupun segala benda yang boleh tolong aku;
.
sebab tarikh aku untuk shooting tinggal kurang dari dua minggu lagi;
.
tapi aku masih tak da kamera untuk di gunakan;
.
.
help me;
.
.
terima kasih atas segala jasa anda :);
.
terima kasih banyak-banyak;
.
.
sekian;
.
.
.:.wassalam.:.
.

nota kaki;
please help me :);

10 comments:

Drunbella Khoo said...

kalau bajet kurang beli laa nikon D5000.
memang boleh record video.
kalau ada duit lebih sikit, boleh angkat nikon D90 tapi i xsure D90 boleh record video ke x.
:)

shapoji said...

beli jer dslr....errm tapi kene pandai2 survey la dulu kut.....sbab sye tgok kamu mmg memerlukannye...

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

try usha canon 500D . ade video record mcm zama punye. hehe

ReDPRiNCeSs said...

member aku pernah bukak website canon...ada produk yg skali dgn pakej bengkel for beginners...ko try la tengok...brand len pun ada kot pakej cmtu...

p/s: aku minat gak fotografi...tapi x suka bawak kamera besar ke mana2...hehehe

AiDa AzRyN said...

Whoa! bestnye lau dapat beli dslr!
bila ntah aida dpt beli dslr nikon..
yg nikon d90,lau xslp aida,harga dlm rm3000++

Nyssa Nuar said...

sy punyer pndapat... jadikan sy model kamu yerk...ahakzz..=P

one2paii said...

dslr..mmg baguih gak bai..gua cadang lu D500 pun ok gak

K.I.S.S said...

dulu b4 beli dslr n decide which 1 to choose, aq ikut tips ni:

1) budget??
- new/2nd hand/full set/body only

2) features??
- iso, speed, megapixel,etc

3) what u really need??
- photo/video (potrait/landscape)

4) research??
- dpreview.com / forum.lowyat.net

5) try test??
- better pi kedai, n feel sndri mana 1 suit gan anda:) n try pi cek byk kedai yg tawar harga n freebies yg berpatutan..

ni aq bagi pendapat la tuk newbie2 yg baru mo try dslr cam aq ni..hehe

>> Canon 500D/550D (ada video function)..harga pun boleh tahan...if beli canon make sure dpt warranty 2+1 years tu ek ;)

>> Nikon D5000 or D3100(new)pun ada video function..hrga pun below 2.5k...

so, hrp2 dpt la membantu ye...hehe

CouLeur de Chiqu3 said...

beli..review dlu mana2 model,ikot keperluan..

skng ni both nikon,canon,beginner cam ader still+video

klo budget ciput2 tp nk jugak kamera..
try 2nd hand..search kt mudah.com
nk usha2 tnya org yg pkar..

sometimes 2nd pon better dr xde lngsung kt tgn..klo dh ader leh explore cmera tuh

seriously..mine all body cam is 2nd hand,sihat smpai skng dan it make me money for it..

apa2 pon that's my suggestion...terpulang pada kamu lah..

paradoks hati said...

@drunbella: okay..thanks :)

@shapoji: sangat memerlukannya :)..thanks :)

@zama: cadangnya..mahu yg itu juga.. :)

@redprincess: hehe..okay..thanks..aku mmg suka fotografi :)

@amie:thanks amie..really helps me alot :)

@nyssa: haha..boleh baa kalau kau :)

@color: thank u very much :)

@aida: haha..takpe..nanti leh beli gak..thank u:)

@one2paii:okay...:)..thank u :)